Wat is voordeliger? Moet je als ZZP'er zakelijk of prive rijden?

Wat is voordeliger? Moet je als ZZP'er zakelijk of prive rijden?

13 juni 2017 | Wanneer je als zzp’er behoorlijk wat kilometers maakt kun je overwegen om een auto voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten. Zakelijk rijden kan stukken voordeliger zijn, maar geldt dit ook voor jou?Wanneer rijd je zakelijk?

Iedere kilometer die je voor je onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto. Als je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. In dat geval ben je als interim directeur of financial business analyst gedwongen de auto op naam van de zaak te zetten.

Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder valt onder meer de financiering van de auto, afschrijvingen en je kunt de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen.

Wanneer betaal je bijtelling?

Als interim Financial en woonachtend in de Randstad is dit misschien niet interessant, maar als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling, die bij de winst van je bedrijf wordt opgeteld. Lees hiervoor alle details op de site van de belastingdienst

Interessant? Deel dit bericht met je volgers