Cijfers CBS: Een verdubbeling van zzp’ers onder mannelijke 40-ers. Hoe zit dit binnen de accountancy & finance-branche?

Cijfers CBS: Een verdubbeling van zzp’ers onder mannelijke 40-ers. Hoe zit dit binnen de accountancy & finance-branche?

18 januari 2018 | Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zowel vrouwen als mannen vaker als zzp’er werken dan vroeger. Voornamelijk bij mannen die geboren werden tussen 1965 en 1969 is het aantal zelfstandigen verdubbeld. Volgens het CBS bevestigt dit het beeld dat de economische crisis die in 2008 begon, de opmars van ZZP’ers heeft versterkt. Uit het onderzoek blijkt dat in totaal 1 miljoen professionals als zelfstandig ondernemer werkt.


Vrouwen of mannen met vaste banen. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt ook dat bij vaste banen het aandeel vrouwen van in de veertig op de werkvloer nog altijd groeit, maar wel minder hard. Het aandeel werkende, vrouwelijke veertigers liet sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw een stijgende lijn zien. Onder mannelijke veertigers is het aandeel werkenden, net als de afgelopen decennia, stabiel gebleven. In 1969 waren 1,5 miljoen vrouwen actief op de arbeidsmarkt, in 2016 werkten 4,2 miljoen vrouwen of zij waren werkzoekend. 


Hoeveel procent van de zzp’ers zijn tevreden met hun werk? 

Uit het onderzoek komt naar voren dat 27% van de zzp’ers tevreden zijn met hun werk. Dit tegenover 17% van de vaste werknemers. Wat betreft ziekteverzuim blijkt dat 3,1% van de zelfstandigen zich ziek meldt. Hiertegenover meldt 3,8% van de vaste werknemers zich ziek. 


Onderzoek van ZZP’ers binnen ons portal. 

Ook wij merken dat er meer mannen dan vrouwen werken als zelfstandigen. Binnen ons portal zijn 21% vrouwen en 79% mannen actief. Dit betreft een algemeen beeld en voor functies zoals onder andere: Financial controller, Manager finance & control, Business Controller en Financieel directeur.


Wij kunnen uit ons onderzoek concluderen dat binnen ons portal de overgrote meerderheid vrouwelijke zelfstandigen werkzaam zijn als: (Hoofd) salarisadministratie (90%) Business Controller (50%) en/of Manager Finance & Control (50%).Bent u als zzp’er benieuwd naar de ontwikkelingen van ons platform. Welke soorten Controller zijn er? Meer lezen over de Vraag naar Controllers en Accountants? Een overzicht van alle nieuwsberichten kunt u hier vinden.

Interessant? Deel dit bericht met je volgers