Invloed van robotisering binnen accountancy

Invloed van robotisering binnen accountancy

18 april 2018 | Afgelopen tijd is er genoeg onderzocht en geschreven over automatisering en robots die het werk over gaan nemen. Hoe zit dit binnen de accountancy? Kan de financieel professional achterover leunen? Of zal deze zich toch moeten aanpassen om future-proof te worden?

Het is nuttig om in te zoomen op wat voor soort taken er dan precies worden overgenomen. Op welk vlak zal de verandering plaats vinden? Vandaag de dag vindt de verandering plaats bij minder ingewikkelde taken zoals het invullen van excel sheets bijvoorbeeld. Een robot heeft dit binnen no-time ontwikkeld en deze vorm van robotisering maakt dat accountants tijd overhouden voor interessantere zaken.

Toch moet je de impact van geavanceerde technologie op taken van een hoger niveau niet onderschatten. Die veranderingen moeten wel ondervangen worden en daar kun je je nu al op voorbereiden.

Data science.

Volgens het Institute of Management Accountants zijn er twee belangrijke aspecten waar je rekening mee dient te houden. Punt één is de baas zijn van de robots die voor je werken. Dit wordt ook wel Data science genoemd.

Output vertalen naar een plan.

Het aansturen van robots is niet het enige. Het vertalen van hun output naar zaken die relevant zijn voor de organisatie is een belangrijke taak welke volgt. Hier zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld Data Driven Storytelling en datavisualisatie om de discussie met mensen buiten de eigen functie op te starten. De veranderingen vinden vandaag de dag al plaats. Kortom, wie in de toekomst relevant wil blijven, moet in beweging komen.

Bron: cmweb.nl

Interessant? Deel dit bericht met je volgers